Announcement

Collapse
No announcement yet.

Having issues with purge

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Having issues with purge

    I have a strange issue with my purge. 1st of all, I am running a V1 upgraded to V2 kit.

    I started noticing this issue last winter. The system has been running fine except for when I re-start my truck after it has been turned off for a short period of time. I turn the truck off in auto mode. The system goes through the normal purge cycle like it should and shuts off after 1 minute. When I restart the truck anfter it has been shut off for a short period of time, the system starts back up in purge mode. My pressure gage is showing about 20psi (purging) and I hear the engine knocking due to low fuel pressure so it is a confirmed purge and not just low fuel pressure. The only way I can get it to stop purging is put it in manual mode.

    I initially thought the purge was stuck open due to I run a some partially hydrogenated oil. However, my last 2 tanks of oil have been new canola oil and the air temp has been in the 60's in North Carolina.

    This doesn't happen everytime I restart. When it happens, it only happens when it is a quick restart (has not been sitting for a long period of time). I have tried holding in the purge button and it will not stop. I switch it from manual to auto and the purge stops as soon as I switch to manual and it will continue to purge if I immediately switch it back to auto. After a while, I will switch back to auto and everything is fine

    Any ideas?

    Thanks
    2001 F-250 Lariet, BTS Transmission, Superchips programmer, 300,000 miles (vegistroked @ 95,000 miles). Proud to have the oldest original vegistroke kit (V1/V2 combination)

  • #2
    Don't know if V2 is different than V3 but I would check my timer card and make sure the purge time didn't somehow get turned way up. Confirm that red light is only on for 10-12 seconds on purge card after turning off in auto.

    Comment


    • #3
      Thanks for the hint. I already checked it and it seems to be working fine. This doesn't happen everytime so I guess the card could be acting up intermitently.

      I will keep an eye on the card.
      2001 F-250 Lariet, BTS Transmission, Superchips programmer, 300,000 miles (vegistroked @ 95,000 miles). Proud to have the oldest original vegistroke kit (V1/V2 combination)

      Comment


      • #4
        What part of NC are you in? If you're close I could help you troubleshoot it hands on.
        '01 F350, lariat LE, cc, lb, drw, TSP 6pos. chip w/ swamps ss tunes, FF stage 1.5, MBRP 4" turbo back, cooling mist water injection.

        Comment


        • #5
          Originally posted by VTVegiPower View Post
          Don't know if V2 is different than V3 but I would check my timer card and make sure the purge time didn't somehow get turned way up. Confirm that red light is only on for 10-12 seconds on purge card after turning off in auto.
          This was my first thought as well...but if you checked that then i'm not sure what else to look for...this is a new one i have not heard of.

          Comment


          • #6
            I live in Sanford (about 30 miles south of Raleigh)

            It could possibly be an intermitent issue the timer card. It only happens 1 or 2 times a month.
            2001 F-250 Lariet, BTS Transmission, Superchips programmer, 300,000 miles (vegistroked @ 95,000 miles). Proud to have the oldest original vegistroke kit (V1/V2 combination)

            Comment


            • #7
              I'm in Hillsborough, (about 30 miles west of Raleigh). If you ever get over this way I could help you test things out, I have a 1600sq/ft shop out back and do all my conversions there.
              '01 F350, lariat LE, cc, lb, drw, TSP 6pos. chip w/ swamps ss tunes, FF stage 1.5, MBRP 4" turbo back, cooling mist water injection.

              Comment


              • #8
                Powerg, my V-2 temp sensor is still under the hood at the gooseneck housing. I had a full tank of veg and was driving my EX when I noticed I was leaving huge puddles of diesel at every intersection. If I am not up to 100% temp the purge relay clicks continuously and returns diesel to the tank. The cure was a new purge solnoid from Jason, and not turning the system from off to auto until full temp is reached. Some day I wil relocate the temp switch to the V2. EX.

                Comment

                Working...
                X